Vuosi 2022 on ollut vaikea kasvavien yritysten näkökulmasta. Viimeisen noin 6 vuoden aikana yritykset ovat tottuneet siihen, että saatavilla on paljon edullista velka- ja oman pääoman ehtoista rahoitusta. Tappiollista kasvua on rahoitettu ja kasvuyhtiöiden arvostukset ovat olleet korkealla. Nyt maailma on muuttunut; Tappiollisia kasvuyhtiöitä ei haluta enää rahoittaa samassa määrin kuin aiemmin, sillä nousevien korkojen maailmassa arvostetaan erityisesti juuri kannattavaa kasvua.

Mitkä ovat maailman talouskasvun isoimmat kaksi haasteetta?

  1. Inflaatio – Keskuspankit ympäri maailmaa ovat pakotettuja nostamaan korkoja hillitäkseen inflaatiota. Tämä prosessi on hidas ja vaatii aikaa, mutta inflaatio-odotukset ja inflaatiototeuma ovat edelleen korkealla, kuten kuultiin perjantaina Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan lausumana. Korkojen nousu jatkuu ja sen seurauksena talouskasvu hiipuu. Myös energian ja ruuan hintojen nousu lisäävät inflaatiopaineita ja heikentävät talouskasvua.
  2. Pörssin hiljaiselo jatkuu vielä muutaman vuoden – Erityisesti teknologiapainotteinen Nasdaq on korjannut alas noin 30 prosenttia, muut pörssit hieman vähemmän. Pörssien korjaus on heijastunut jo kasvavien ei-listattujen teknologiayhtiöiden arvostuksiin ja laskenut niitä. Lisäksi pörssiin ei ole ollut uusia tulokkaita. Pörssien hiljaiseloa jatkunee ainakin kuluvan ja ensi vuoden riippuen siitä, miten nopeasti inflaatio saadaan taltutettua lähelle kahden prosentin tasoa.

    VC-sijoittajilla ja pääomarahastoilla on edelleenkin rahoitusvarantoja jäljellä olemassa olevissa rahastoissa eli kasvavilla ja hyvillä yrityksillä on yhä mahdollisuus saada rahoitusta tätä kautta. Enää ei kuitenkaan olla valmiita rahoittamaan tappiota tekeviä yrityksiä samassa määrin kuin aiemmin.

Kasvusta kannattavaan kasvuun

Yritysten pitää nyt pyrkiä mahdollisimman nopeasti tekemään liiketoiminnastaan kannattavaa ja kassavirtapositiivisia. Aikaisemmin, ns. löysän rahan aikana, tämä ei ollut niin kriittistä. Yritysten kasvutahti tulee siis hidastumaan, kun yritysten tulee pyrkiä pelkästään kasvun sijasta myös kannattavuuteen.

Mitä ottaa huomioon rahoituksen hakemisessa jatkossa?

  • Varautuminen hitaamman kasvun ja kireämmän rahoitusmarkkinan maailmaan
  • Rahoitus tulee varmistaa seuraavaksi 2–3 vuodeksi eteenpäin
  • Rahoituksen hakemiseen pitää varata huomattavasti paljon enemmän aikaa: Jos
    aikaisemmin oman pääoman ja muun rahoituksen hakeminen kesti 6–12 kuukautta, nyt prosessiin on hyvä varata minimissään 12 kuukautta.
  • Painotus siirtynyt kasvusta kannattavuuteen ja positiiviseen kassavirtaan. Tässä huomioitava kulutaso ja mahdolliset leikkaukset, joissa nopeus on valttia, sillä sijoittajat arvostavat liiketoiminnan sopeuttamista muuttuneeseen maailmaan nopeasti.
  • Osaajapula kiristyy edelleen
  • Huomatkaa, että erityisesti vihreän siirtymän ja sosiaalisen vastuullisuuden puolella on edelleenkin paljon sijoittajakysyntää ja erilaisia tukirahoitusmahdollisuuksia

Lisätietoja
Eeva Grannenfelt, Hallituksen puheenjohtaja, Grannenfelt Finance.
eeva.grannenfelt@grannenfeltfinance.fi