Image of Hämeenlinna - by Veikko Venemies, Unsplash

Nostetta Ventures Oy:n hallinnoima North Savo Startup Fund Ky -pääomarahasto, yhtiön avainhenkilöt ja yksityinen sijoitusyhtiö ovat sopineet 900 000 euron rahoituksesta EcoIntellectin investointiohjelman toteuttamiseksi. Mukana investointiohjelmassa on myös FiBANin enkelisijoittajajäsen Vesa Lehtomäki.

EcoIntellect Oy on Kuopiossa 2022 perustettu kiertotalousyritys, joka kehittää ja valmistaa teollisuuden sivuvirroista sementin korvaavaa uusiosideainetta, jonka hiilijalanjälki on jopa 75 % alhaisempi sementtiin verrattuna. Yrityksen tuotantolaitos valmistuu Hämeenlinnaan keväällä 2024.

“Hämeenlinnan Karanojan kiertotalousalueelle rakenteilla oleva tehdas valmistuu keväällä 2024, jolloin aloitetaan sementtiä korvaavan ympäristöystävällisen uusiosideaineen valmistus. Uudisaineella voidaan korvata sementtiä maaperän stabiloinnissa eli maaperän saattamisessa rakentamiseen sopivaksi,” tiedotteessa kerrotaan.

Uusiosideaineen valmistuksessa ja käsittelyssä syntyvät CO2-päästöt ovat pienemmät kuin sementillä. Sideaineinnovaation raaka-aineena käytetään teollisuuden sivuvirroista saatavaa ainesta, mikä auttaa pienentämään kaatopaikkakuormitusta ja siitä aiheutuvia kustannuksia.

Kuva: Miika Kostilainen

75 % alhaisempi hiilijalanjälki verrattuna sementtiin

”Valmistettavan EcoStabi-sideaineen hiilijalanjälki on 75 % alhaisempi sementtiin verrattuna”, sanoo yrityksen perustaja ja idean keksijä Hannu Tukiainen. ”Siemenrahoituskierroksen sijoittajien lisäksi Hämeenlinnassa toimivan jätehuoltoyhtiö Kiertokapula Oy:n osuus investoinnissa on ollut merkittävä ja ilman sen tukea hanke ei olisi toteutunut”, Tukiainen kommentoi tiedotteessa.

”Tiimillä on pitkä kokemus ja ainutlaatuista osaamista sideaineiden kehittämisestä ja valmistuksesta. Yritys on lyhyessä ajassa onnistunut kehittämään markkinoille toimivan ratkaisun, käynnistämään myynnin sekä viemään laitosinvestointia suunnitellusti eteenpäin. Sijoitetun pääoman lisäksi valjastamme tiimimme osaaminen ja verkostot EcoIntellectin käyttöön liiketoiminnan kehittämisessä ja kansainvälisen kasvun tukena”, kertoo Nostetta Venturesin toimitusjohtaja Noora Tuikka.


Lisätiedot:

Hannu Tukiainen
Toimitusjohtaja, EcoIntellect Oy
hannu@ecointellect.fi

Milja Mäkelä

Communications Manager, FiBAN ry

milja.makela@fiban.org