Startup-sijoitus: henkilökohtaisesti vai yhtiön kautta?

June 29, 2016

Bisnesenkelisijoitukset ovat henkilökohtaisia, oman pääoman mukaisia sijoituksia potentiaalisiin kasvuyrityksiin. Sijoitukset voi tehdä henkilökohtaisesti tai oman yhtiön kautta. Molempien sijoitusmuotojen kohdalla löytyy hyötyjä ja haittoja.

FiBANin kyselyn mukaan molempia sijoitusmuotoja käytetään yhtä paljon. Erityisesti aloittelevalle enkelille, jolla on vähemmän sijoituskohteita on tärkeää niputtaa sijoitukset yhteen yksityiseen tai yrityssalkkuun, jotta tappiot ja voitot kohtaavat verotuksessa.

Yrityksen kautta

Hyödyt

Haasteet

Lue lisää: EVL/TVL -rajanvedosta, voittojen verotuksesta, sekä tappioiden vähentämisestä bisnesenkelin pääomasijoitusyhtiössä.

Yksityishenkilönä

Hyödyt

Haasteet

Yhteenveto

Yhteenvetona voi todeta, että ilman enkeliverokannustinta (=verokannustin enkelisijoittajille, poistunut käytöstä), voi olla järkevämpää tehdä sijoitukset yrityksen kautta, paitsi jos:

a) on hyvin paljon muita henkilökohtaisia pääomatuloja, joiden verotus kevenee mahdollisista tappioista
tai
b) on tilanteessa, jossa mahdolliset tuotot pitää nopeasti ottaa henkilökohtaiseen käyttöön.

Lisätietoa:

Jan D. Oker-Blom, Toimitusjohtaja, FiBAN
Oker-Blom on äskettäin julkistanut kirjan “Enkel Beskattning”, joka käsittelee ehdotuksen henkilöverotuksen kehittämisestä.
jan (at) fiban.org, (+358) 20 7350 160

Joni Paananen, Senior Legal Counsel, Fondia Oy
Fondia on FiBANin yhteistyökumppani ja perehtynyt erityisesti bisnesenkelien syndikaatti- ja “sweat equity” -sopimuspohjiin.
(+358) 207205 490, joni.paananen (at) fondia.fi, www.fondia.fi

Pontus Stråhlman, Bisnesenkeli
Stråhlman on aiemmin toiminut tilintarkastajana ja on nykyään aktiivinen bisnesenkeli ja FiBANin hallituksen jäsen 2016.
pontus.strahlman(at)fiban.org, (+358) 40 5585647