FiBANin puheenjohtaja Elina Koivumäki, enkelisijoittaja Hanna Nyholm, ja FiBANin Jyväskylän alue-enkeli ja enkelisijoittaja Nina Rautiainen.

Vertaisoppimista, verkostoja ja aktiivista sijoittamista

Enkelisijoittajakoulutuksessa opitaan enkelisijoittamisen perusteista ja keskustellaan enkelisijoittamiseen liittyvistä urapoluista. Keskustelemassa ovat FiBAN:in puheenjohtaja Elina Koivumäen johdolla enkelisijoittaja ja yrittäjä Hanna Nyholm sekä enkelisijoittaja, yrittäjä ja kansanedustaja Noora Fagerström. Tilaisuudessa puhujat kertovat omista kokemuksistaan ja opeistaan enkelisijoittajina. Tilaisuudessa päästään myös purkamaan enkelisijoittamiseen liittyviä myyttejä. 

Enkelisijoittamisesta johtajanaisille -koulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa huhtikuussa. Suuren suosion saaneesta koulutuksesta moni osallistuja sai kipinän lähteä oppimaan lisää enkelisijoittamisesta ja etsimään ensimmäisiä sijoituskohteitaan.

“Haluamme kannustaa rohkeasti enkelisijoittamisen pariin. Olemme koostaneet enkelisijoittamisen opeista yhdessä verkostomme jäsenten kanssa kattavia koulutuskokonaisuuksia aina enkelisijoittamisen aloittamisesta exitin tekemiseen saakka. Olemme Suomessa ainoa toimija, joka järjestää sertifioitua koulutusta enkelisijoittamisesta,” FiBANin toimitusjohtaja Laisi-Puheloinen kertoo.

FiBANin ja Keskuskauppakamarin Enkelisijoittamisesta johtajanaisille -koulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa 9.4. Keskustelemassa olivat FiBANin enkelisijoittajat Hanna Nyholm ja Nina Rautiainen FiBANin puheenjohtaja Elina Koivumäen johdolla.

Naisten osuus sijoittajina heijastuu myös hallitustyöhön 

FiBANin jäsenistöstä noin 12% on naisia. FiBANin kautta rahoitusta hakevista yrityksistä naistiimejä on vain 6%. Valtaosa hakevista startup-tiimeistä koostuu miehistä, ja naisten sekä miesten yhteistiimejä hankevirrasta on hieman alle puolet. 

McKinseyn julkaiseman selvityksen mukaan naiset sijoittavat useammin toisten naisten perustamiin yrityksiin. FiBANissakin uskotaan, että paras osaamispääoma saadaan myös kasvuyhtöiden käyttöön, kun enkelisijoittajiksi saadaan laajempi kirjo erilaisia ihmisiä. 

“Usein sijoitetaan entuudestaan tuttuun toimialaan, tai sijoittajalla voi olla muuta yhteistä yrityksen perustajan kanssa, kuten esimerkiksi koulutustausta tai sukupuoli. Siksi on tärkeää, että enkelisijoittajiksi tullaan rohkeasti erilaisilla taustoilla. Näin saadaan positiivisia kerrannaisvaikutuksia kasvatettua myös alkuvaiheen yrityksissä, sillä monet enkelisijoittajat toimivat myös sijoittamisen lisäksi aktiivisesti kohdeyritystensä mentoreina ja hallituksissa,” Laisi-Puheloinen sanoo.

Keskuskauppakamari on edistänyt jo pitkään naisjohtajuutta itsesääntelyn keinoin. Tavoitteena on, että suomalaisten yritysten johtoon valitaan parhaat henkilöt sukupuolesta riippumatta. Tavoitteen toteuttamiseksi Keskuskauppakamarilla on Naisjohtajien mentorointiohjelma, joka palkittiin vuonna 2015 parhaana yhteiskuntavastuuprojektina kauppakamarien maailmankongressissa Torinossa. 

Vuodesta 2008 naisten määrä esimerkiksi pörssiyhtiöiden hallituksissa on pitkäjänteisen työn johdosta noussut tasaisesti 12 prosentista nykyiseen 33 prosenttiin (Naisjohtajakatsaus, Keskuskauppakamari, 2023).

“Mentorointiohjelmaamme osallistuneet ovat olleet hyvin kiinnostuneita myös sijoittamisesta. Yhteistyö FiBANin kanssa on ollut loistava mahdollisuus lisätä naisten tietoisuutta enkelisijoittamisen mahdollisuuksista”, sanoo Keskuskauppakamarin palvelujohtaja Mari Hakkarainen.

KUVIA kevään enkelisijoittamisesta johtajanaisille -koulutuksesta.

Ilmoittaudu illan koulutukseen täältä – voit osallistua Teamsin välityksellä.