Katso Leijonan luola pitch tästä.

Yhtiön perustajat, Noora ja Petteri Fagerström avasivat ensimmäisen mehu- ja smoothiebaarin Vantaalle kauppakeskus Jumboon vuonna 2011. Yhtiön alkutaival ei kuitenkaan ollut helppo. ”Alun nopean kasvuvaiheen aikana yhtiön rahat uhkasivat loppua”, Jungle Juice Barin toimitusjohtaja Noora Fagerström muistelee. Yhtenä ponnahduslautana toimi päätös hakea rahoitusta Leijonan luola -ohjelmassa vuonna 2013, josta yrittäjät Noora ja Petteri Fagerström saivat mukaansa bisnesenkeleitä kasvun tueksi.

Noora Fagerström, perustaja

Noora ja Petteri Fagerström

Mikä oli yrityksen tila ennen sijoittajien mukaansaantia?
Aika kriittinen. Meillä oli kassakriisi ja tarvitsimme apua myös operatiiviseen toimintaan.

Ketkä kaikki bisnesenkelit sijoittivat yritykseenne?
Riku Asikainen, Ari Lahti, Saga Forss, Stefan Lindberg ja Joakim Kytölä.

Miten näette bisnesenkelien roolin kasvun tukena?
Riippuu varmasti aika paljon bisnesenkeleistä, siitä kuinka paljon heillä on annettavaa ja aikaa. Jos heillä on paljon annettavaa (kuten meidän sijoittajilla) niin heidän rooli on merkittävä. Enkeleillä on yleensä paljon kontakteja ja neuvoja, joilla pääsee helpommalla eteenpäin eikä tarvitse itse painia kaikkien asioiden kanssa vaan voi kysyä apua ja kokemuksia.

Mikä sai teidät ottamaan mukaan isomman kokoluokan sijoittajan?
Halusimme tukea kansainväliseen kasvuun.

Miten näette bisnesenkelien lisäarvon jatkossa?
Kaikilla enkeleillä on jokin asia jossa pystyvät auttamaan. Lähinnä ne ovat kontakteja.

Yleiset näkemykset, fiilikset ottaa mukaan yksityisiä sijoittajia kasvun tukeen?
Ilman muuta kannattaa ottaa kun löytää sopivat henkilöt. Henkilökemioiden täytyy toimia. Rahan lisäksi sijoittajilta saa hyviä neuvoja ihan käytännön asioihin, esim. budjetin laatimiseen tai hr-järjestelmän valintaan.
Voit katsoa Nooran tunnelmia pitching jälkeen oheisesta videosta.

Bisnesenkeli Riku Asikainen

Riku Asikainen

Mikä sai sinut sijoittamaan yritykseen?
Tämä oli hyvin erikoinen tapaus, koska sijoitusta ryhdyttiin valamaan Leijonan luola kuvausten jälkeen. Nopeasti huomasimme Arin kanssa että sijoittamisessa tärkein eli yrittäjät olivat JJB:ssä aivan mahtavia. Lisäksi yksikkö- ja tuotekannattavuus olivat erinomaisia. Saga, Joakim ja Stefan olivat osoittaneet kiinnostusta jo ennen ohjelmaa ja minä ja Ari muodostimme lopulta viiden hengen bisnesenkeliryhmän, kaikki FiBANin aktiivijäseniä.

Mikä oli bisnesenkelien rooli sijoituksen jälkeen?
Kaikilla oli alusta lähtien omien taustojen mukaisesti roolitetut vastuualueet. Ensin hallituksessa olivat Saga ja Joakim. Pari vuotta sitten vaihdoimme rooleja niin, että Saga ja minä aloitettiin hallituksessa. Mutta hallituksen kokousmateriaalit ja kokouksetkin olivat aina avoimia kaikille osakkaille. Stefan oli aivan ratkaisevan tärkeä hallituksen neuvonantajana ja kauppapaikkaneuvotteluissa, Joakim pisti yhtiön “corporate covernance” -asiat, sekä tietojärjestelmät kuntoon, Saga on velho Exelin ja talouslaskennan kanssa. Minulle ja Arille jäivät pankki- ja rahoitusneuvottelut, sekä laajasti ottaen yrittäjien tukeminen.

Miten keskustelu pääomasijoitusyrityksen kanssa lähti käyntiin?
Meillä oli yhtiön osakkaiden osalta yhteinen näkemys, että lähdemme myyntiprosessiin syksyllä 2017. Kevättalvella tapasin Aallon kauppakorkean alumni-tapaamisessa Vaakan ihmisiä, käytiin lounaalla ja sovittiin, että jos tekevät heti ns. ostajan tarjouksen, voidaan ottaa heidät omaan prosessiin jo keväällä. Juuri näin sitten kävi.

Tapahtuiko lisäsijoituksen yhteydessä bisnesenkeleille ns. “Positiivinen exit”?
Paljon enemmän, tämä oli kaikin puolin aivan erinomainen sijoitus. Opittiin paljon, oli todella hauskaa, business kasvoi noin 10-kertaiseksi neljässä vuodessa ja arvo vielä enemmän.

Jatkuuko bisnesenkelien rooli yrityksessä myös tulevaisuudessa?
Enkelit myivät suurimman osan osakkeistaan, mutta meille jäi silti nykyarvostuksella suuri sijoitus yhtiöön. Uskon, että saamme vielä seuraavallakin kerralla merkittävän kauppahinnan. Varsinainen sijoittajien tukeminen, jatkorahoitus ja strategiatyö on nyt Vaakan osaavissa käsissä.

Leijonan luola -ohjelmalle on kuvattu uusia jaksoja, tulemmeko näkemään uusia Jungle Juice Bar tasoisia onnistumisia?
Ainakin minä, Saga ja Ari todella toivomme niin! “Kymppiäksät” kelpaa aina.

Lisätietoja

Lue Vaaka Partnersin tiedote tästä.

Ville Koskenvuo, partner, Vaaka Partners, 050 387 8115, ville.koskenvuo@vaakapartners.fi
Noora Fagerström, toimitusjohtaja, Jungle Juice Bar, 040 913 7467, noora@junglejuicebar.fi

Jungle Juice Bar lyhyesti
Jungle Juice Bar on vuonna 2010 perustettu terveellisiin mehuihin ja smoothiesiin erikoistunut mehubaariketju. Tällä hetkellä Jungle Juice Barin mehu- ja smoothiebaareja on jo 21, yhdeksällä eri paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Raisiossa, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Yhtiö työllistää yli 140 henkeä.
www.junglejuicebar.fi

Kirjoittaja, Claes Mikko Nilsen, claes.mikko(at)fiban.org